nieuws en media

In progress

Den Bosch fotostad ?!?

Den Bosch is de cultuurstad van het zuiden, thuishaven van het Noordbrabants Genootschap, wat valt hier nog te beleven buiten de geneugten van de bossche bol??? Is Den Bosch een fotostad??? Neen, toch? Of toch wel?? Een wandeling door de stad:

We beginnen bij museum Slager, een tentoonstelling van fotograaf Frank van Driel.

Frank van Driel

Geüploade afbeeldingVerleden, heden en de toekomst met elkaar verbinden. Dat beoogt de in Leiden geboren maar in Den Bosch residerende  fotograaf Frank van Driel, van wie tot 3 april in Museum Slager de expositie The Art of Perception te zien was. De foto’s ogen, mede door van Driels lichtgebruik, als klassieke schilderijen, maar zijn dat in de verste verten niet. Ze zijn onconventioneel, door bewegen en beweging en doordat stillevens met naakten worden gecombineerd. De vaak ingenieuze beeldcomposities zijn niet wat ze op het eerste gezicht lijken.

 

Frank van Driel exposeert met gelaagd fotorealisme in Museum Slager • Pf

 

 

Zo is er een foto van een vrouw met een jachtgeweer die jong en hip oogt. Maar in een interview met Dtv zei Van Driel dat ze het haar heeft dat zijn 90- jarige grootmoeder iedere ochtend in een rolletje deed voordat ze haar Zeeuwse onderkapje opzette. Ook zijn de ogen en het geweer altijd op de kijker gericht. Waar je je ook in een ruimte, waar het werk hangt, bevindt.

 

 

 

 

 

 

 

De foto’s zijn ook indrukwekkend vanwege het formaat, ze zijn enorm en ondanks die grootte tot in detail scherp. Ik vroeg Frank van Driel hoe hij dat doet. Hij werkt met een digitale Hasselblad, een 100 miljoenpixelcamera. De opnamesessies vinden vaak in een halve dag plaats omdat er alleen met daglicht gewerkt wordt. Hij gebruikt lange sluitertijden en presenteert de foto’s verzorgd op dibond of kunstenaarspapier. De foto’s worden niet digitaal bewerkt. Frank heeft een voorliefde voor de persoonlijke symboliek van de Vlaamse primitieven, met name Jeanne Fouquet (15e eeuw). Wie thuis nog eens wil kijken naar het werk van Frank van Driel kan het monumentale (38 x 31 cm) boek ‘to be frank’ aanschaffen via zijn website (https://www.frankvandriel.com)

 

Verder naar het op steenworp afstand gelegen Designmuseum Den Bosch. over de Argentijnse kunstenaar Lucio Fontana te zien. Naar aanleiding daarvan vroeg het museum het fotografenduo Anuschka Blommers en Niels Schumm om werken van Fontana op de gevoelige plaat vast te leggen en er een eigen interpretatie aan te geven. Het resultaat, de expositie Blommers / Schumm find Fontana, is nog tot en met 29 mei  in het Design Museum te zien.

Lucio Fontana (1899-1968) , die een groot deel van zijn leven in Italië woonde, is de grondlegger van het spatialisme. Dat is een kunststroming die kunst wil gebruiken om nieuwe fysieke omgevingen te creëren en die zich distantieert van het natuurlijke vertrouwen van kunstenaars in de schilderskunst en de illusie van ruimtelijke diepte. Om de ruimtebeleving op haar kop te zetten, maakte Fontana met een priem en mes gaten in zijn kunstwerken.

Hoewel Fontana vooral bekend is als schilder, maakte hij ook ruimtelijke installaties en schilderijen en sieraden. Van die laatste twee categorieën kunstwerken heeft het Design Museum er twintig in huis, de grootste verzameling werk van Fontana in Nederland.

Ondanks het feit dat Blommers / Schumm veel in de wereld van de mode en luxe-industrie werkt, heeft het duo een fascinatie voor gewone mensen en objecten uit onze directe omgeving. De veelal eenvoudig van vorm zijnde objecten van Fontana sluiten daar mooi op aan. Ze worden fraai in 20 lichtkasten gepresenteerd. Op verschillende manieren geven Blommers en Schumm een eigen draai aan het werk. Zo wordt er aan een object een tafel toegevoegd en wordt een ander kunstwerk verdubbeld. Het meest in het oog springend is misschien wel het zand dat ze bij een rugbybal van keramiek hebben geplaatst. Een eigenzinnige blik op het werk van een al even eigenzinnige kunstenaar.

 

 

 

Vervolgens naar het naastgelegen Noordbrabants Museum waar anesthesist en fotograaf David Pattyn de foto’s van de coronapandemie van dichtbij in het JeroenBoschZiekenhuis laat zien.