tips

 

Dit mag je niet missen

We hebben tips die actueel zijn, we hebben tips die altijd tip zullen blijven en we hebben Brabant tips.

ACTUEEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TIP 1:   VRIEND WORDEN????
Wordt VRIEND van het Noordbrabants Genootschap. Voor EURO 50,– per jaar draag je bij aan cultuur in Noordbrabant en krijg je een kunstmagazine gratis in de bus. In het verleden was dat Brabant Cultureel; tot 1 januari 2017 was dat MEST-magazine en vanaf 2017 wordt dat Zuiderlucht. Wordt vriend van het genootschap en mail ons (zie de pagina CONTACT)!!

TIPS IN BRABANT!!!!!!!!!!!!!!!

Houd je van moderne kunst ???? Bezoek het museumkwartier in ‘s-Hertogenbosch, Van Abbe in Eindhoven en/of De Pont in Tilburg. Bezoek Galerie Majke Husstege in Den Bosch. Kunstpodium T en Luyks Galerie in Tilburg.

Voor JAZZ kun je terecht in Paradox in Tilburg, Toonzaal en Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. In het weekend van pinksteren vindt in Den Bosch het grootste gratis Jazzfestival in Europa plaats: Jazz in Duketown. Een week eerder vindt in Breda het Breda Jazz festival plaats. Allebei zeker de moeite waard met de oude stadscentra als prachtig podium, het eerste wat modernere jazz het tweede wat meer traditionele jazz.

Popmuziek luister je in 013 in Tilburg, MEXX in Breda, Effenaar in Eindhoven en W2 in Den Bosch.

Cultureel erfgoed is in Noordbrabant sterk aanwezig. Veel musea hebben historisch materiaal in hun collectie. Noordbrabant is de provincie waar Jeroen Bosch en Vincent van Gogh woonden en leefden. Belangrijke adressen: Noordbrabants Museum, Erfgoed Brabant, Brabant Collectie en BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum).

Informatie voor Kunstenaars kan bij het BKKC in Tilburg verkregen worden.

TIPS VOOR ALTIJD!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hallo-venray-150x150

Tip 1: Hallo Venraij: De band Hallo Venray speelde in 1993 al op Pinkpop. Met de CD Show (2014) brengt Hallo Venray muziek terug naar de essentie zoals Lou Reed het ooit bedoeld heeft. Drums, bas, gitaar en zang, simpeler en doeltreffender kan het niet. Mooier kan het ook niet: de originele uitvoering van Controversy (Prince) laat zien hoe muziek kan raken: met een slepend begin en een overdonderend hoogtepunt blijf je als luisteraar geëmotioneerd achter terwijl Henk Koorn (met z’n naam verdiend op zijn gitaarband) en de band ons alweer meesleuren. Dit is de 13e(!!) CD van de band. Gezien op de 3voor12 sessies 2015 in Vredenburg bij Guess Who Mayday: in 15 minuten live nog strakker en nog vuiger dan op de CD!! Don’t miss this SHOW!!

plocTip 2 : The Ploctones. Na “op het dak” was ik verkocht: een enorme diversiteit aan maatsoorten, flarden chaos in jazz, rock, klassiek en wat niet eigenlijk? Wat leden die we kennen van New Cool Collective (Big Band) of van de huidige lichting Nederlandse top jazz-musici. Na 050 en 3..2..1.. is PLOC het vervolg op de muzikale waanzin, humor, topsport. En live niet te versmaden, zien is geloven dat de heren uit hun dak gaan en daarbij nog virtuoser zijn. Je mag het niet missen als ze in de buurt zijn!! Geregeld te zien op Jazz in Duketown.

Tip 3 Bill Viola. Film. Als je nog niet van video/artmovies houdt, dan is Bill Viola de opstap naar meer video!! Ontroerend en mystiek werk met optimaal gebruik van het medium video waarbij regelmatig onderwerpen en stilering geleend worden uit de renaissance. Is video nu wat schilderkunst toen was?? Museum De Pont in Tilburg en Van Abbe in Eindhoven laten regelmatig prachtige films/videowerken zien. De Pont heeft werk van hem in collectie en meestal werk van hem in de museumwinkel te koop. Tot 9 november 2017 is er een overzichtstentoonstelling van Bill Viola in Guggenheim Bilbao.

 

BOEKENTIPS !!!!!!!!!!!!!!!!!!

cowesterik Co Westerik. We kennen hem allemaal: de vinger die zich snijdt aan de grasspriet. Wereldberoemde Nederlandse droombeelden. We leren de schilder kennen via dit boek. Het is een prachtige inkijk in de dagelijkse sores van kunstenaar Co Westerik. Aan de hand van dagelijkse notities en schetsen zijn we deelgenoot van de worsteling die Co maakt om tot een verantwoorde verbeelding van zijn ideëen te komen. Soms een toevalstreffer, maar vaker nog wegpoetsen en opnieuw beginnen en weer.. tot het resultaat naar wens is, of niet. We kennen hem allemaal: de vinger die zich snijdt aan de grasspriet.

Blauw En Groen. In de kunstbeleving is kleur nogal eens een ondergewaardeerd element. Een doorn in het oog van Monica Rotgans, die daarom met drie boeken over kleur komt. Het eerste boek Blauw Groen is net uit. Het behandelt de rol die deze kleuren door de eeuwen heen in verschillende beschavingen hebben gespeeld en beschrijft hoe ze samen met de bijbehorende pigmenten over de wereld verspreid zijn geraakt. Ook gaat het boek uitgebreid in op de effecten die met de verschillende pigmenten kunnen worden bereikt. Onmisbaar voor eenieder die in de geschiedenis en het gebruik van verfpigmenten geïnteresseerd is.

 

Werner Tübke. Propagandaschilder of meer dan dat? Die controverse hangt al lang rond de Oostduitse schilder Werner Tubke, van wie dit voorjaar een expositie in museum De Fundatie te Zwolle te zien was. Na de val van de DDR verdween zijn werk, samen met dat van andere Oostduitse schilders, in de depots van Duitse musea. De doeken werden gezien als propaganda voor het DDR-regime. Het boek Werner Tübke Meesterschilder Tussen Oost En West plaatst echter kritische kanttekeningen bij dat oordeel. Het boek beschrijft hoe Tübke, vanwege zijn kritische houding, meerdere malen met het DDR-regime overhoop heeft gelegen. Daarnaast doet de term propagandaschilder hem tekort. Tübke’s beeldtaal heeft weliswaar sociaal-realistische elementen, maar is ook duidelijk beïnvloed door de renaissance . Bovendien bevat zijn werk allerlei allegorieën. Het boek is al met al een interessante en waardevolle aanzet voor een genuanceerdere blik op de kunstenaar.

Herman Gordijn.Ingaan tegen het heersende schoonheidsideaal. Dat heeft de op 25 mei 2017 overleden schilder Herman  Gordijn, over wiens werk onlangs het boek Herman Gordijn verscheen, zijn hele carrière  gedaan. Het boek toont vele schilderijen met gerimpelde en zwaarlijvige vrouwen. Op latere doeken doken ook vele naakte dikke mannen op. Gordijn’s’ homoseksuele geaardheid zal daar zeker niet vreemd aan geweest zijn. Omdat zijn werk lichamen toonde die tegen het schoonheidsideaal ingingen, riep het veel weerstand op. Die controverse belette echter niet dat Gordijn steeds meer furore maakte en uitgroeide tot een van de belangrijkste Nederlandse schilders van de afgelopen zestig jaar. Steeds meer bekende personen, waaronder de couturier Frank Govers en koningin Beatrix, lieten zich door hem op het doek vereeuwigen. Voor eenieder die een uitgebreid en gedetailleerd beschreven overzicht van zijn werk wil, is het boek Herman Gordijn een aanwinst.

Piet Mondriaan. Bij velen zal Piet Mondriaan vooral bekend staan om zijn latere abstracte werk, maar hij begon als figuratief schilder. Het boek Piet Mondriaan- De Man Die Alles Veranderde- volgt zijn ontwikkeling nauwgezet. Dit gebeurt aan de hand van 300 schilderijen die in het Gemeentemuseum Den Haag te zien zijn. Het boek laat zien hoe hij begint als landschapsschilder en onder invloed van onder meer het kubisme steeds abstracter gaat schilderen. Een ontwikkeling die op de nodige weerstand stuit. Familieleden distantiëren zich van hem en geldschieters draaien de geldkraan steeds meer dicht. Toch gaat hij door, totdat hij bij de van hem bekende kleurrijke vlakken belandt. In de jazz, met name de boogie woogie, ziet hij een belangrijke bondgenoot. Daarin draait het  vooral om het ritme en niet om de melodie. Het inspireert Mondriaan uiteindelijk tot zijn ambitieuze slotdoek: Victory Boogie Woogie. Als de Rijksoverheid dit werk voor veel geld aantrekt, leidt dat tot veel gemor. Het toont de Nederlandse zuinigheid, maar ook de weerstand waarop de schilder bij veel mensen in dit land stuit. Iets wat nogal contrasteert met de waardering in het buitenland. Of dit boek Mondriaan’s tegenstanders over de streep trekt valt te betwijfelen, maar het is wel een uiterst lezenswaardige beschrijving van zijn loopbaan.

Siegfried Woldhek. Al meer dan veertig jaar is Siegfried Woldhek actief als tekenaar voor onder andere Vrij Nederland en  NRC Handelsblad. De hoogste tijd dus om hem met een boek te eren en dat gebeurt nu met Siegfried Woldhek Zie Zo. Daarin laten Carel Peeters, Peter Vandermeersch, Jean Pierre Geelen, Kees van Kooten en Eddy de Jong op boeiende wijze hun licht over de tekenaar schijnen. Verschillende aspecten uit zijn oeuvre komen naar voren. Er wordt stilgestaan bij de soms genadeloze manier waarop Woldhek politici uitbeeldt. Zo is er een tekening in opgenomen die een geharnaste Rita Verdonk afbeeldt als een mechanisch poppetje. Maar ook wordt er ingegaan op Woldhek’s liefde voor vogels. Een passie die onder meer leidde tot het directeurschap van de Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds. In het boek zijn dan ook de nodige tekeningen van vogels te vinden. Tekeningen die zich van sobere statieportretjes uiteindelijk ontwikkelen tot meer kleurrijke weergaven.