nieuws en media

Melanie Maria is de winnaar van de Jan Naaijkensprijs 2020.

 Op 3 september 2020 vond in Kunstpodium T voor de 13e keer de uitreiking van de Jan Naaijkensprijs plaats. Kunstenares Melanie Maria werd uitgeroepen tot winnaar. Galeriehouder Pieter Dobbelsteen reikte de prijs uit. De Jan Naaijkensprijs wordt sinds 1980 door het Noordbrabants Genootschap uitgereikt aan een individu die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. Sinds 2014 wordt hierbij samengewerkt met het Apprentice Master project van Kunstpodium T en wordt deze uitgereikt aan een van de apprentices.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

 

 

 

 

 

Jan Naaijkensprijs Junior 2019

 

 

 

 

 

Op 22 december 2019 werd de eindexpositie “De Nieuwe Vincent” bij Kunstpodium T geopend door wethouder Marcelle Hendrickx. Georganiseerd door Vincents Tekenlokaal hebben 14 scholieren tussen 10 en 14 jaar de afgelopen 3 maanden een uitgebreid tekenprogramma doorlopen.

De jury bestond uit kunstenares Danielle Lemaire, kunstenaar Vincent Dams en Frank Pisart van het Noordbrabants Genootschap.

Jan Naaijkens is op 17 april 2019 in alle rust overleden, 2 maanden na het bereiken van de 100-jarige leeftijd. Hij was tennisser, leraar, schrijver, verzetsheld, radiopresentator, tekstschrijver van liedjes, graficus, promotor ,vader van 12 kinderen en nog veel meer. Hij schreef ook onder het pseudoniem Jean Filiassi. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als schrijver voor toneel, boeken en liedjes. Sinds 1982 is Jan naamgever van de prijs die wij regelmatig uitreiken: de Jan Naaijkensprijs.

Jannis Veenstra wint de Jan Naaijkensprijs Junior 2018

Zondag 16 december 2018 is jonge kunstenaar Jannis Veentra uitgeroepen tot winnaar van de Jan Naaijkensprijs Junior. Hij mag zich daarmee De Nieuwe Vincent van 2018 noemen. De prijs werd uitgereikt tijdens de opening van de expositie van De Nieuwe Vincent in Kunstpodium T, waarbij wethouder Marcelle Hendrickx de veertien jonge deelnemers gloedvol toesprak.

 

 

 

 

 

 

 

Het niveau was hoog dit jaar. Sommigen waren technisch zeer vaardig, anderen juist inhoudelijk weer sterk. Er is heel groot en heel klein getekend, met krijt en met inkt, met verf en sjablonen. Veel werk is ook gemaakt op de digitale tekentablets in Vincents Tekenlokaal. Er kon digitaal op analoge tekeningen worden doorgewerkt. De jury bestond uit Frank Pisart van het Noordbrabants Genootschap, Klaartje Esch van Kunstpodium T en Marisa Rappard, Kunstenaar en Master bij Kunstpodium T. De prijs die Jannis wint is een Wacom tekentablet beschikbaar gesteld door het genootschap en cheques om te besteden aan teken- en schilderspullen beschikbaar gesteld door  De Kwast in Den Bosch en Antoon de Jongh in Tilburg.

 

 

 

 

 

 

 

Marisa Rappard namens de jury: “De winnaar die wij gekozen hebben, vonden wij in beide opzichten sterk: zowel technisch vaardig als inhoudelijk sterk. We vonden dat de winnaar elke opdracht op een onverwachte en heel eigen manier had opgelost, vindingrijk. Zowel de analoge als de digitale media beheerst de winnaar goed. Met zijn eigenheid, een grote maakkracht en de durf om los te laten, kan hij veel bereiken. Met deze prijs willen we Jannis Veenstra (13 jaar) dan ook aanmoedigen om er verder mee door te gaan!”

Zie ook: https://denieuwevincent.nl/

 

De Jan Naaijkensprijs 2018 uitgereikt juni 2018.

De kandidaten:
Yoel Pytowski (1986) van LUCA, Brussel, België
Sam Hersbach (1995) van HKU, Utrecht
Sjel Musters (1992) Willem de Kooning Academie, Rotterdam
Carla Lavin (1994) Nottingham Trent University, Great Britain.
De jury:
Jan van Hoof, eigenaar van JanvanHoof galerie,
Hans November, conservator van het Noordbrabants Museum
Bas van Hurk, kunstenaar en organisator LEO XIII.

The jury was impressed by the great diversity of the work.
The quality of the work we have seen was high.
The proces of the making the work was important in some work we have seen.
The jury judged on what we have seen here today.

In order of appearance to the jury:

Carla Lavin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-her ecological theme is very relevant at this moment
-her work shows a strong impact in the image and is made sitespecific
-Carla’s work shows strong traces of the performative actions which triggers the imagination of the viewer

Yoel Pytowski:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-good adoption of the space
-nice reference to architecture which reveals several layers
-well thought of the proportion and measurement of the space and use of material
-original use of architecture
-very well consisted in the details

Sam Hersbach

 

 

 

 

 

-a lot of fantasy and enthousiasm
-the work shows Sam’s pleasure in the making, composition, painting
-convincing presentation
-the acceptance at Ateliers is a confirmation of his talent and offers the possibility to deepen the richness of his work ; we are very curious where that will lead.

Sjel Musters:

 

 

 

 

 

 

 

 

-it was a pity Sjel was not present at the presentation so the jury had to follow it’s own interpretation
-this work is a puzzle of multiple narrative layers where the viewer can reconstruct his own narratives
-original use of material that also refers to memories which is empowered by the use of black and white.
-we are curious about the future context of the presentation of his work.

Most convincing on work and concept with a lot of possibilities for the future is in our opinion is the winner: Yoel

De Vrienden van het genootschap ontvingen tot 1 januari 2017 het magazine MEST. De papierenuitgave hiervan is uit kostenoverweging gestopt. Na enig zoeken is een alternatief gevonden “Zuiderlucht”. Vanaf medio 2017 wordt dit blad uitgegeven voor ZuidNederland en zullen wij dit naar de Vrienden sturen.

Er wordt een onderzoek gedaan naar de wenselijkheid van en behoefte aan een steunfonds voor kunstenaars op gebied van ondernemendheid.