Jan Naaijkensprijs Junior

 

 

Op 10 december 2017 werd de Jan Naaijkensprijs Junior uitgereikt aan Matijs Eversteijn (13). De prijs (een tekentablet en een cadeaubon van De Kwast) werd uitgereikt bij de opening van de eindexpositie van De Nieuwe Vincent bij Kunstpodium T. Er was werk te zien van 12 jonge talenten die sinds maart meededen met De Nieuwe Vincent waarbij zij samen met kunstenaars hun talent ontwikkelden.

 

De jury, bestaande uit Ron Dirven – Van Goghhuis, Zundert
René Korten – Kunstenaar, Docent, PARK, Tilburg
Klaartje Esch – Directeur Kunstpodium T, Tilburg
Frank Pisart – Noordbrabants Genootschap, Den Bosch , vond het volgende:
“We zijn blij verrast door de diversiteit van al het werk.
Alle 11 de jonge talenten hebben na een divers programma mooi werk geëxposeerd.
Door de breedte van het aangeboden programma zagen we verschillende pareltjes bij de opdrachten.
Het was dan ook zeer moeilijk om tot een keuze te komen.
Bij vele zien we talent dat zich ontwikkeld heeft gedurende het programma. Nieuwe technieken hebben zij zich eigen gemaakt. En zoals ze zelf aangeven zijn ze vooral verrast door de digitale mogelijkheden.
Toch zijn we uiteindelijk unaniem over de keuze voor De Nieuwe Vincent.
In hem zien we een potentie om zich verder te ontwikkelen. Hij staat open voor nieuwe technieken en werkwijzen maar toch staat alles in zijn werk met elkaar verbonden.
In hem zit een tekenkracht die niet te stoppen is. Zijn rijke fantasie en verrassende oplossingen zullen hem leiden naar nieuwe mogelijkheden.
De Nieuwe Vincent is Matijs Eversteijn (13).
We zijn zeer benieuwd hoe hij zich verder gaat ontwikkelen.
Heel veel succes!”

De Jan Naaijkensprijs Junior is in 2016 voor het eerst uitgereikt.
Het werk “BOS” van Aniek Juhos (11) uit Tilburg is in december 2015 door de vakjury uitgeroepen tot hét nieuwe tekentalent van Brabant. De winnaar sleept de Jan Naaijkensprijs Junior in de wacht die bestaat uit een geldbedrag, materiaalpakket en meeloopdag bij de winnaar van de Jan Naaijkensprijs (Senior). Met deze prijs, aangeboden door het Noordbrabants Genootschap, kan de winnaar zijn of haar tekentalent verder ontwikkelen. De vakjury, bestaande uit Paul Bogaers (kunstenaar), Marie José Eijkemans (hoofd educatie De Pont museum) en Caroline Verweij (senior medewerker educatie Het Noordbrabants Museum) waren het redelijk snel eens. “Het winnende werk lijkt tijdens het maakproces telkens opnieuw bekeken. Gestart vanuit pastel maar geëindigd in heftige kleuren. Het is eigenwijs en toont een alledaags voorwerp waarbij de titel je als kijker op een ander spoor zet.’’ Aldus de vakjury.
Naast de bekendmaking werd ook de tentoonstelling ‘De Nieuwe Vincent’ geopend. Tweeëndertig meesterwerken van enthousiaste teken- en schildertalenten tussen de 9 en 14 jaar waren vanaf 2 december 2015 tot 3 januari 2016 te bewonderen in de Tuingalerij van Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. De jonge kunstenaars hebben deelgenomen aan het talentenprogramma De Nieuwe Vincent. Zeven zaterdagen volgden zij masterclasses en bezochten ze musea en kunstateliers om zich te laten inspireren, te experimenteren en te verwonderen. De deelnemers zijn gedurende het traject begeleid door kunstenaars van het Ru van Rossumhuis Mariëngaarde in Tilburg. Naast de prijs van de vakjury was er ook een publieksprijs. Alle bezoekers van de expositie konden hun stem uitbrengen op het werk dat volgens hen de titel ‘De Nieuwe Vincent’ verdient.
Het werk met de meeste stemmen won de publieksprijs. Begin januari was de prijsuitreiking; Lusi Busschens won de prijs.

Publieksprijs nummer 1 2 3

De prijsuitreiking van de vakjury

Over De Nieuwe Vincent De Nieuwe Vincent is één van de activiteiten in het Van Goghjaar 2015 | 125 jaar inspiratie. Het is een gezamenlijk initiatief van Kunstpodium T, Vincents Tekenlokaal en Gemeente Tilburg, de stad waar Vincent van Gogh 150 jaar geleden zijn eerste tekenles volgde. De Nieuwe Vincent biedt een podium aan iedereen tussen de 9 en 14 jaar die zich verder wil ontwikkelen in tekenen en schilderen. Het stimuleert jong kunstenaarschap en de unieke kijk van de getalenteerde deelnemers.
Volg de ontwikkelingen op de sites van de nieuwe vincent (http://www.denieuwevincent.nl/) en Vincents tekenlokaal (http://vincentstekenlokaal.nl/).