Jan Naaijkens prijs

Sinds 1982 wordt jaarlijks de Jan Naaijkensprijs uitgereikt. Deze prijs werd toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. De eerste keer werd de prijs uitgereikt aan Jan Naaijkens, daarna ging zij naar Gerard van Maasakkers (1987), Tom America (2005), Ed Schilders (2008), Jacques de Groot (2010) en Maarten Jense (2011).
Sinds 2014 haakt het Noordbrabants Genootschap aan bij het Apprentice Master project van Kunstpodium T, waar eindexamenstudenten van academies in Europa aan meedoen, met masters en tentoonstellingen. De Jan Naaijkensprijs wordt sindsdien ingezet voor behoud en ontwikkeling van talent en zo werd de prijs in 2014 uitgereikt aan Juan Pablo Plazas , in 2015 aan Rudolf Samhejl, in 2016 aan Ans Mertens ,in 2017 aan Nuni Weisz , in 2018 aan Yoel Pytowsi ,in 2019 aan Pieter Chanterie en in 2020 aan Melanie Maria.

 

 

 

Eerste groepsprijs Jan Naaijkensprijs 2021 uitgereikt: Apprentice Master groep #2 winnaar

Op donderdag 2 september 2021 is de Jan Naaijkensprijs uitgereikt tijdens de opening van ‘Season Highlights’. De prijs, die sinds 2014 verbonden is aan het Apprentice Master project van Kunstpodium T, is voor het eerst aan een groep uitgereikt om de collectiviteit in de kunstwereld te stimuleren. De groep ‘Apprentice Master #2 Mo|nu|mentum’, die van 6 tot 28 februari in Omstand, Arnhem exposeerden, werden door de onafhankelijke jury tot winnaar uitgeroepen met hun nieuwe presentatie (nooit meer alleen). De Jan Naaijkensprijs, gekoppeld aan de Season Highlights expositie, wordt ingezet voor het behoud van kunsttalent in Brabant. Sinds 2014 is deze verbonden aan het Apprentice Master project. In het verleden werd de prijs uitgereikt aan individuele Apprentices. De verschuiving van een individuele Jan Naaijkensprijs naar een groepsprijs komt voort uit het groeiende belang van collectiviteit in de kunst, wat wij ook steeds hoger in het vaandel plaatsen. Collectiviteit is een grote drijfveer gedurende het hele project; zodoende ook in de Jan Naaijkensprijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €400,- voor iedere kunstenaar om in hun eigen praktijk in te zetten.

 

Melanie Maria is de winnaar van de Jan Naaijkensprijs 2020.

Op 3 september 2020 vond in Kunstpodium T voor de 13e keer de uitreiking van de Jan Naaijkensprijs plaats. Kunstenares Melanie Maria werd uitgeroepen tot winnaar. Galeriehouder Pieter Dobbelsteen reikte de prijs uit. De Jan Naaijkensprijs wordt sinds 1980 door het Noordbrabants Genootschap uitgereikt aan een individu die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. Sinds 2014 wordt hierbij samengewerkt met het Apprentice Master project van Kunstpodium T en wordt deze uitgereikt aan een van de apprentices.

De kandidaten voor de Jan Naaijkensprijs 2020 prijs zijn Tom van Veen, Jelle van Assem (die beiden aan AKI Enschede studeerden), Melanie Maria en Koen Kievits (die beiden aan Artez Arnhem studeerden). Alle Apprentices studeerden vorig jaar af en zijn nu een jaar bezig als zelfstandig kunstenaar.

Een onafhankelijke jury ging voorafgaand aan de opening van de expositie met de individuele kunstenaars in gesprek over hun werk en hun kunstpraktijk. Deze jury bestond uit

Martijn van Nieuwenhuyzen (directeur Museum Depont) Pieter Dobbelsteen (​galeriehouder, galerie Cinnnamon in Rotterdam) en Atousah Bandeh, (kunstenares en docent aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam). De prijs bestaat uit een geldbedrag en een solotentoonstelling bij TAC, Eindhoven.

De jury is over de streep getrokken door de professionaliteit, de volwassen houding  en de ge-articuleerde discussie met de winnaar. De jury heeft Melanie Maria unaniem aangewezen als winnaar van de Jan Naaijkensprijs 2020.

Over de afzonderlijke kandidaten:

Melanie Maria:-heeft binnen dit Apprentice Master traject gekozen voor een ander medium dan haar performatieve praktijk doet vermoeden-de jury was onder de indruk van de heldere bewoordingen waarin zij reflecteerde op haar artistieke positie

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

 

 

 

 

 

Tom van Veen: -een gepassioneerd kunstenaar op weg naar zijn eigen plek binnen de schilderkunstige traditie-de jury was gecharmeerd van de beweging die hij heeft gemaakt vanuit de skatescene naar een bredere maar ook persoonlijke thematiek

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

 

 

 

 

 

Koen Kievits-het wegtekenen van een oog was de eerste publieke performance van Koen Kievits waar de jury getuige van mocht zijn-met een introverte, geconcentreerde houding geeft hij ruimte aan het experiment en appelleert hij aan interactie met het publiek

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

 

 

 

 

 

Jelle van Assem:-excessief ,energiek en absurdistisch zijn woorden die je met het kunstenaarschap van Jelle kunt verbinden-de jury had het prettige gevoel aanwezig te zijn op Jelle’s eigen feestje

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

 

 

 

 

 

Over de winnaar

Melanie Maria heeft een achtergrond in de dans die haar pad naar performance effent. Op zachte wijze gaat zij in de publieke ruimte op zoek naar De Ander. In dit fysieke onderzoek naderen lichamen elkaar zo dicht mogelijk. Het in Kunstpodium T ge-exposeerde werk laat herhaling, stilte en rust zien en , zoals in al haar werken, de invloed van de locatie. Ze stelt zichzelf de uitdaging om buiten haar comfort zone te treden. “It still remains” gaat over vergankelijkheid, bevat een emotionele laag en vraagt van kunstenaar en beschouwer een investering naar verdieping.

De jury waardeert de onverschokkendheid van alle kunstenaars om binnen dit traject in deze  bijzondere  tijd nieuwe paden te bewandelen.O

Opvallend is dat de kunstenaars uit een breed arsenaal van media putten en deze media gebruiken ze vrijelijk door elkaar.

Bij deze kandidaten is de blik meer op het persoonlijke gericht, dan op de grote maatschappelijke thema,s.

Ook viel op dat de opleiding een grote rol speelt bij de reflectie op het kunstenaarschap, bij de ene academie lijkt er meer nadruk op te liggen dan bij de andere.

Pieter Chanterie, de winnaar van de Jan Naaijkensprijs 2019

Op donderdag 27 juni vond in Kunstpodium T voor de 12e keer de uitreiking van de Jan Naaijkensprijs plaats. Kunstenaar Pieter Chanterie ​ werd uitgeroepen tot winnaar. Gedeputeerde Samenleving, Cultuur en​ Erfgoed (Noord-Brabant), Marianne van der Sloot, reikte de prijs uit. De Jan Naaijkensprijs wordt uitgereikt aan een individu die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. Sinds 2014 wordt hierbij samengewerkt met het Apprentice Master project van Kunstpodium T en wordt deze uitgereikt aan een van de apprentices. Een onafhankelijke jury ging voorafgaand aan de opening van de expositie met de individuele kunstenaars in gesprek over hun werk en hun kunstpraktijk. Deze jury bestond uit Petra Cardinaal (​galeriehouder, directeur en curator van Pennings Foundation Eindhoven)​, Iris Bouwmeester (kunstenaar, kernlid Club Solo Breda) en Tim Roerig (curator bij Z33 Hasselt en Day of the Young Artist 2019). De prijs bestaat uit een geldbedrag en een solotentoonstelling bij KOP, Breda. Tijdens de prijsuitreiking vroeg Marianne van der Sloot een moment van stilte voor de dit jaar overleden naamgever van de prijs, Jan Naaijkens.

De jury noemde de deelnemers één voor één zelfbewuste kunstenaars met sterke presentaties. Met hun werk hebben ze laten zien dat ze de kunstwereld in de toekomst zullen blijven verrijken. De jury was in het bijzonder onder de indruk van Pieter Chanterie. Zijn intieme werk toont veel passie en aandacht voor detail en nodigt de kijker uit om maar te blijven kijken en kijken en kijken. Naast Pieter Chanterie waren Ian Skirvin, Marina Heuvelman en Tina Jeranko genomineerd.

 

Pieter

 

 

 

 

 

 

Tina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlnr Pieter, Ian, Tina en Marina.

 

 

 

 

 

 

 

De Jan Naaijkensprijs 2018 uitgereikt juni 2018.

De kandidaten:
Yoel Pytowski (1986) van LUCA, Brussel, België
Sam Hersbach (1995) van HKU, Utrecht
Sjel Musters (1992) Willem de Kooning Academie, Rotterdam
Carla Lavin (1994) Nottingham Trent University, Great Britain.
De jury: 
Jan van Hoof, eigenaar van JanvanHoof galerie,
Hans November, conservator van het Noordbrabants Museum
Bas van Hurk, kunstenaar en organisator LEO XIII.

The jury was impressed by the great diversity of the work.
The quality of the work we have seen was high.
The proces of the making the work was important in some work we have seen.
The jury judged on what we have seen here today.

In order of appearance to the jury:

Carla Lavin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-her ecological theme is very relevant at this moment
-her work shows a strong impact in the image and is made sitespecific
-Carla’s work shows strong traces of the performative actions which triggers the imagination of the viewer

Yoel Pytowski:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-good adoption of the space
-nice reference to architecture which reveals several layers
-well thought of the proportion and measurement of the space and use of material
-original use of architecture
-very well consisted in the details

Sam Hersbach

 

 

 

 

 

-a lot of fantasy and enthousiasm
-the work shows Sam’s pleasure in the making, composition, painting
-convincing presentation
-the acceptance at Ateliers is a confirmation of his talent and offers the possibility to deepen the richness of his work ; we are very curious where that will lead.

Sjel Musters:

 

 

 

 

 

 

 

 

-it was a pity Sjel was not present at the presentation so the jury had to follow it’s own interpretation
-this work is a puzzle of multiple narrative layers where the viewer can reconstruct his own narratives
-original use of material that also refers to memories which is empowered by the use of black and white.
-we are curious about the future context of the presentation of his work.

Most convincing on work and concept with a lot of possibilities for the future is in our opinion is the winner: Yoel

 

De Jan Naaijkensprijs 2017

In juli en augustus 2017 exposeerden 4 eindexamenstudenten in Kunstpodium T in Tilburg.De door kunstpodium T geselecteerde kandidaten om mee te dingen naar de Jan Naaijkensprijs 2017 zijn:

Maureen Jonker – HKU Utrecht
Chris Rijk – HKU Utrecht
Machteld Steukers – PXL-MAD Hasselt
Nuni Weisz – HKU Utrecht

Nuni Wesz is de winnaar en krijgt een geldbedrag en een solo-expositie. De jury:Ingrid Luyckx (Galerie Luyckx, Tilburg), Paul Bogaers (kunstenaar uit Tilburg) en Niels Engel (MU Eindhoven).

The jury-report:
About all the artists
-the jury was impressed by the high quality of all the artists
-all the works reveal several layers that invite the visitor to take a closer look
-all works related to their specific space and offered a coherent presentation
-they all went across the borders of several disciplines and don,t feel restricted to one medium and feel free to use what ever they need to exprss themselves
-the even quality selection of the 4 candidates made it very dificult for the jury to make a decision

in order of appearance to us:

Maureen:
She breaks through the formal elements of the artwork by making use of the human body.The jury finds it interesting tha she moves from the 2-dimensional representation to the physical matter of body and space.We are very curious how this will evolve in the future.

 

Chris:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

It seems to the jury that his work can be challenging to read by the spectator.He is questioning his position as an artist within the world of art.And raises discussions on high and low culture and identities.We support his decission to further investigate his persona, which Chris wil we meet in the future?

 

Nuni:

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuni creates a teasing environment that invites the visitor to interact with sounds and movements.Her work is playful and effective with modest means.She created a great interaction with the visitor

 

Machteld:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Explores the material qualities of the art work.Unpretentious materials are diguished as pretentious materials and vice versa.We are curious where this interesting research will lead to in the future.

We encourage the audience today to read the presentations of all of the candidates carefully because each of them is strong.It was hard for the jury to make a choice. Almost impossible.None the less there was one single piece of work that was decissive for the jury to point out the winner.This work is modest and poetical, large and intimate.
The winner is Nuni !!!!!

De Jan Naaijkensprijs 2016

Een sfeerverslag

Van 16 september tot 25 september 2016 exposeerden 6 eindexamenstudenten van deze 8e jaargang 2015/2016 in de Willem2fabriek in Den Bosch. De door kunstpodium T geselecteerde kandidaten om mee te dingen naar de Jan Naaijkensprijs 2016 zijn:
Guusje America | HKU, Utrecht
Barbora Dayef | Academy AMU, Praag
Ans Mertens | LUCA School of Arts, Brussel
Jonas Nelissen | PXL MAD, Hasselt
Vojtěch Novák | Academy AMU, Praag
Jan Willem Reimus | Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg
De winnares Ans Mertens kreeg een geldbedrag en een stage bij één van de betrokken masters. De jury bestond uit Ivonne van der Velden, cultuurintendant van de Willem2fabriek en
kunstenares, Marleen Hartjes, directeur van Kunstpodium T en medewerker van het Van Abbemuseum en Gijs van Lith, beelden kunstenaar.

A review of the writer Juilliet Gagnon:
Ans Mertens duet with the musician creates a palpable intimacy, one where you are not aware of her participation at first but she is revealed in the loving attention to form and the space that she and her performative partner inhabit. The Film ‘archer’ explores simultaneously ideas about the tradition, control and craftsmanship of both archery and filmmaking. The rhythm between the camera and her subject creates a the strong spatial character of the film. The sound echo’s true the film in a swirling movement that adds to the experience which makes the viewer both focused and curious.
Guusje America’s piece stands as a testament to the incredible power of making as a force for discovery and learning. Revealed not in some pat Hollywood way. Guusje’s openness and nuanced view paired with her ability to move from the macro to the micro, and back again. Within this work she exposes how we find and see each other. Each of us as outsiders. This piece is a deeply moving introduction and I look forward to seeing more of her if her aim is to continue to work in such a manner.
Jonas Nelissen’s paintings should not be underestimated, not only in his technique but the fact that that he knocks it out of the park, in terms of the underlying story visible. He has the potential to crack open something radical. Bridging high and low without over- employing kitsch.Jonas’s work uses football as a metaphors for themes as sexism, feminism and heroism. These themes are universal and global but the work transcends these themes and become personal and autonomous work that move inward. Into the self of Janos Nelissen.
Vojtěch Novák’s work settles at the edge of the very deep gulf where we translate who we are and where or what we are made of, it is within this place where he will find much continued fodder as a storyteller and visual translator. The idea that a car is (time)-capsule, a personal space and a bubble of sorts is a subtle hint of our time and our personal battle between nostalgia and cultivation. The viewer is given the unique change to take part in a private backseat ride in a compelling personal story of the films subject.
The physicality and love contained in Barbora Dayef’s work created a moment to stop and be present. With a leading role for clay in the impression of the temporary monument she made, containing personal views on her families pas.t
Jan Willem Reimus took a leap. And attempting to work outside of his comfort zone made a valiant attempt to connect with the everyday. He’s combining old and new paintings in the overview of his exploration of different ways of painting and divergent ways in setting up paintings.

From the jury-report:
The artist is a very skilled professional. The work is very monumental and we believe it would still be powerful if it would be presented in another venue or setting. Within a flat medium, the artist creates the illusion of a spatial environment in which the work explores both time and tension. With enormous attention, focus and concentration in both subject and making process, the artist explores a sculpture-like performative video work, in which the artists creates a fluent choreography in her camera technique, and dances in dialogue with her subject and the viewer. Composition, sound, depth of field and framing within her work, are composed so well together, that it results in an outright beautiful and strong piece of work. The enormous tension in the focused images take you on a pleasant journey were even the joints between the bricks become fascinating. We’re looking forward to see new work. The winner was chosen unanimous. The winner is: Ans Mertens.

opening 1
opening 2
werk janwillem
werk jonas 1
werk barbora
werk vojtech
werk guusje

 

 

 

 

De Jan Naaijkensprijs 2015.

Van 17 september tot 2 oktober 2015 exposeerden 5 eindexamenstudenten van de 7e jaargang 2014/2015 in kunstpodium T: Carlos Alfonso en Astrid Bossuyt uit Brussel, Rudolf Samhejl uit Praag, Sara Bachour uit Maastricht en Bram Demunter uit Gent. Uit deze door Kunstpodium T genomineerden werd Rudolph Samhejl als winnaar van de Jan Naaijkensprijs gekozen, hij kreeg een geldbedrag en een stage bij Emma van der Put,één van de betrokken masters. De jury bestond uit Karin van Pinxteren, kunstenares, Ingrid Luycks, galeriehoudster en Maria Schnyder, conservator bij Museum De Pont. De Jan Naaijkensprijs 2015 werd bij de opening van de expositie op 17 september uitgereikt door de gedeputeerde van cultuur in Noordbrabant, Henri Swinkels.

The juryreport:
In general:The nominees presented their work in a clear and powerfull way.
Sara: showed an interesting investigation. Research on high and low in lyrics.
Rudolf : potentiality, exciting. Strong image. Mature. A lot of stories , leaving the concept and creating layers. Very serious approach. Enough room for interaction.
Bram: Very personal imagery . Without judgement, with a sense of integraty. You get drawn into the world of human condition.
Carlos: showed us an interesting process on which he took us. The beginning and the end showed a powerful image.
Astrid: Very courageous move. Vulnerable. Critical reflection about what it means to participate as an artist in a competition.
Rudolf wins!!

The winner Rudloph Samhejl and Jan Naaijkens
Rudolf en Jan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Jan Naaijkensprijs 2014

is op 11 september 2014 uitgereikt door commissaris van de koning in Brabant: Wim van de Donk.
De prijs bestondt uit een geldbedrag en een stage bij een gevestigd kunstenaar naar keuze.

De jury bestond uit: Rene Pingen, directeur SM’S, Majke Husstege, galerie Husstege en Matthijs Bosman, kunstenaar. De winnaar werd Juan Pablo Plazas, woonachtig in Brussel en geboren in Columbia. Rene Pingen, directeur van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, las het samen met medejuryleden Majke Husstege van galerie Husstege en kunstenaar Matthijs Bosman opgestelde juryrapport voor:

Wij hebben veel verschillen gezien en wij waren onder de indruk van het hoge niveau van het werk. De genomineerden weten heel goed waar ze mee bezig zijn, ze zijn zeer betrokken en intens. Wij hebben een duidelijke keuze gemaakt op basis van wat we vanmiddag hebben gezien. De prijs is bedoeld om diegene te bekronen die het nu het beste heeft gedaan.

Over de individuele kunstenaars:
-Emily Huurdeman: Heeft met enorme toeweiding residuen van haar persoonlijke gevoelsleven benut.
-Naama Zusman: Is met een heldere presentatie in staat om met meerdere lagen één samenhangend beeld te presenteren waarin het mysterie in tact blijft.
-Vera Gulikkers: We zijn onder de indruk van de zoektocht naar een balans tussen toeval en mislukking.
-Juan Pablo Plazas: Op moedige wijze betreedt hij het moeilijke veld van de performance.

Hij trok ons op bezwerende wijze mee en maakte ons bewust van een veel groter kader dan dat van de kunst alleen, met een roos, een spijker en een broekriem.

Juan wint!!

Een ontroerend moment was toen de naamgever van de prijs, de 95 jarige Brabantse schrijver Jan Naaijkens de jonge winnaar de hand schudde, feliciteerde met de prijs en aanmoedigde zo door te gaan.Aansluitend werden de winnaar in het kader van Het Nieuwste Verbeelden van Brabant Kennis geïnterviewd samen met Zeus Hoenderop van Kunstpodium T die voor het 7e jaar het leerling-meesterproject realiseert waar de genomineerden voor de Jan Naaijkensprijs uit geselecteerd werden.

img_0775-1024x682

 

 

Naama Zusman

img_5207-1024x682

Juan Pablo Plazas

img_4018-1024x682

Emily Huurdeman

106-1024x678Vera Gulikers

SONY DSC
SONY DSC